fbpx
logo
03feb, 2016
0Kommentar
featured-image

Hvilket CMS skal jeg vælge?

Hvad er et CMS?

Et CMS er et webprogram, som kører på en webserver. Det bruges til at udgive og styre virksomhedens hjemmeside med.

Dette er fx ens tekster, billeder, menu, nyhedsbreve, nyheder, SEO og video.

Det hele styres fra en standard internetbrowser, fra hvor som helst fra i hele verden. Tekster styres i en online teksteditor, på samme måde som man skriver i Word.

Et godt CMS kan tilpasses præcist til ens konkrete behov. Det sker både ved konfigurationen og ved at installere udvidelser og derved udvide systemets funktionalitet.

Der findes mange CMS’er, men de fleste ender med at stå i valget mellem disse 5, som i øvrigt også er de mest udbredte Danmark:

  • WordPress
  • Joomla!
  • Drupal
  • Typo3
  • Umbraco

At vælge hvilken en af disse CMS som er bedst kompatibel for dig kan virke uoverskueligt, derfor vil jeg i dette opslag gå over nogle af de punkter der burde hjælpe dig med at gøre din beslutning mere simpel, ved at starte fra en ende af.

 

WordPress:

WordPress er verdens mest udbredte CMS, og derfor kan du nemt finde hjælp og support i systemet. Det har et brugervenligt kontrolpanel som gør det nemt for dig at vedligeholde din hjemmeside. WordPress er optimalt til en ny frisør eller blogger da det er utroligt nemt at benytte. Dog vil jeg påstå at hvis dit website er mere avanceret er du bedre tjent med et andet CMS. WordPress er sårbar over for hackerangreb, fordi det er så udbredt et system, derfor skal det holdes ”up to date” hele tiden.

Joomla!:

Hvis du har en vis erfaring med CMS systemer, og du leder efter noget mere end WordPress, men er du stadig intimideret af Drupal, er Joomla! måske lige noget for dig. Programmet er gratis, og det har et stort antal af plugins, moduler og skabeloner samt god teknisk support. Det er et system for multimedie sites og sites med masser af indhold. Joomla er tit ramt af hackere, og kræver en masse beskyttelses opdateringer for at holde dem på afstand.

Drupal:

Drupal er et avanceret CMS system, der giver masser funktioner.Det et godt CMS, men ikke egnet til forfattere, der blot ønsker at fokusere på at levere indhold.

Drupal er fantastisk til en professionel hjemmeside, da det er meget fleksibelt, hvis du bare har en grundlæggende viden om PHP, CSS og HTML. Hvis webdesign ikke er din ting eller du vil have dit personlige projekt oppe og køre hurtigt bør du ty til Joomla! eller WordPress, da det ellers godt kan virke en smule uoverskueligt at benytte.

Typo3:

Typo3 er alsidig og kan bruges til at oprette en simpel hjemmeside samt avanceret portal med alle former for indhold, men det tager en masse tid at mestre det på programmørens side

Type3 er yderst fleksibelt og skalerbart, men også mere komplekst. Udviklerene af Typo3 er teknisk dygtige men halter I de pædagogiske evner. Typo3 er gennemtestet og sikkerheden er i top. For en hjemmeside af en vis kompleksitet er Typo3 en af de bedste valg af CMS. Er du dog ikke den fødte programmør, bør du ty til et andet CMS.

Umbraco:

Umbraco kan være svært at følge, til gengæld super god til store hjemmesider. Umbraco er langt hen af vejen opbygget på en måde som du måske genkender fra fx Word.

Er du ny på Umbraco kan det godt virke uoverskueligt, og kaotisk til at starte med, men i det du har fanget konceptet af CMS’en er det super nemt at finde rundt på.

Ud over at være et godt CMS til større og mere komplekse hjemmesider er Umbraco også et system med højt sikkerhedsniveau.

 

Så at vælge et CMS, kan koges ned til nogle basiske spørgsmål.

Hvor stort er dit website?

Har du et mindre website og har ikke brug for andet end et meget basis landing page bør du holde dig til Joomla! og WordPress. Er det dog en større og mere kompleks hjemmeside, kan du stadig benytte dig af Joomla! Dog vil jeg i det lange løb forslå dig at bruge Drupal, Umbraco eller Typo3 da de ikke vil begrænse dig.

Hvor langt tid er du villig til at bruge på at komme i gang?

Hvor du næsten kan komme i gang med det samme efter at have downloaded Joomla eller WordPress, så tager det længere tid at komme i gang på platforme som Drupal og Umbraco da du skal bruge tid på at tilføje de rigtige plugins, og lære at navigere dig rundt på kontrol panelet. 

Hvor stærk er du i de forskellige koder (PHP, CSS og HTML)?

Duer du overhoved ikke til at programmere bør du benytte dig af Wordpres da det igen kræver lille til igen evne i programmering.

Er du lidt mere erfaren i de forskellige koder kan du benytte dig af Joomla, og låse op for flere muligheder for et mere komplekst site.

Har du en general viden til at kode er typo3 og Umbraco et godt valg for dig, da det giver dig muligheder for at lave en mere avanceret hjemmeside.

Har du folk til at lave det for dig, eller er den fødte programmør, så brug Drupal. Drupal kræver du har mere end bare den basale kendskab til at kode for at benytte. Men er du ekspert i at kode, så er Drupal det bedste valg for dig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.